Składniki:
- boczek około 1,5 kg
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
- biała kiełbasa
- sól i pieprz
- olej
- pieprz ziarnisty
- listek laurowy
- 1 - 2 łyżek miodu
- słodka papryka
Sposób przygotowania:
Najpierw myjemy i odkrawamy skórę z boczku jeśli ją posiada. Najlepszy jest cieniutki boczek wtedy będzie nam go się dobrze zawijało. Solimy i pieprzymy z dwóch stron delikatnie. Boczek kładziemy na desce "środkiem do góry". Wyciskamy na niego czosnek, posypujemy dość mocno majerankiem, jak ktoś lubi to też słodką papryką, polewamy dwiema góra trzema łyżkami oleju, polewamy jedną łyżką miodu. Wszystko dokładnie wcieramy w wewnętrzną stronę boczku. Kładziemy białą kiełbasę ( w całości ) i zawijamy boczek. Na zawinięty boczek wcieramy łyżkę miodu, kładziemy listek laurowy i parę ziarenek pieprzu czarnego. Wszystko ładnie obwiązujemy. Wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.