poniedziałek, 12 listopada 2012

Pieczona Karkówka w Czerwonym Winie z Miodem

Oto przepis na karkówkę, którą  Mój Ukochany zrobił na naszej pierwszej domowej kolacji i tym trafił do mojego serca. Podana ilość ziół i przypraw jest orientacyjna w zależności kto co lubi. Można też zamiast majeranku dodać kolendry.

Składniki:

  • 5 kotletów z karkówki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka ( ew. półtora szklanki) czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • opcjonalnie majeranek
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
 
Zaczynam od zalewy. Do miski wrzucam czosnek wyciśnięty przez praskę, miód, olej, liście laurowe, ziele angielskie, 2 czubate łyżki ziół prowansalskich, pół łyżeczki słodkiej papryki. Jak ktoś lubi może dodać trochę majeranku. Dobrze mieszam. Kotlety solę i pieprze z obu stron. Wkładam do miski i wcieram zalewę w kotlety. Kilka razy nakłuwam każdy kotlet widelcem. Na końcu dodaje szklankę wina czerwonego może być nawet trochę więcej jeśli zalewy jest mało. Można dodać odrobinę wody. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na dwa dni codziennie obracając i nakłuwając każdy z kotletów. Po dwóch dniach wkładam wszystko z zalewą do naczynia żaroodpornego, przykrywam i piekę w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po 30 minutach obracam mięso lekko je nakłuwając. Piekę jeszcze około 30 - 40 minut aż mięso zmięknie. Temperatura pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika u mnie po godzinie jest mięso miękkie. Najlepiej sprawdzić przed wyjęciem widelcem czy jest już dobre. Mięso podaje z pieczonymi ziemniakami z foli, które piekę w piekarniku razem z mięsem. Smacznego:)