poniedziałek, 12 listopada 2012

Łosoś Tandoori

Oto przepis, którego nauczyłam się od hinduskiego kucharza.Oczywiście troszeczkę przeze mnie zmodyfikowany ponieważ dodałam łyżeczkę soku z cytryny.

Składniki:
  • 0,5 kg filet łososia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kurkumy
Składniki marynaty:
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku ( mogą być 3 jak ktoś lubi )
  • mały kawałeczek imbiru ok 2 cm
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki zielonego kardamonu ( zmielonego)
  • łyżka przyprawy Gram Masala
  • łyżkę oleju
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Myję i czyszczę łososia. Nacieram solą i kurkumą. Odkładam na około 30 minut. Przeciśnięty czosnek i starty imbir wrzucam do miski dodaję resztę składników marynaty. Dobrze wszystko mieszam i dodaję filet z łososia. Zostawiam na 3 godziny w lodówce. Po tym czasie wkładam rybę do naczynia żaroodpornego i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Rybę można posypać świeżą kolendrą przed włożeniem do piekarnika. Smacznego