Składniki:
- 0,5 kg filet łososia
- łyżeczka soli
- łyżeczka kurkumy
- 75 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku ( mogą być 3 jak ktoś lubi )
- mały kawałeczek imbiru ok 2 cm
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki zielonego kardamonu ( zmielonego)
- łyżka przyprawy Gram Masala
- łyżkę oleju
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Myję i czyszczę łososia. Nacieram solą i kurkumą. Odkładam na około 30 minut. Przeciśnięty czosnek i starty imbir wrzucam do miski dodaję resztę składników marynaty. Dobrze wszystko mieszam i dodaję filet z łososia. Zostawiam na 3 godziny w lodówce. Po tym czasie wkładam rybę do naczynia żaroodpornego i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Rybę można posypać świeżą kolendrą przed włożeniem do piekarnika. Smacznego